Agenda okt/nov 2023

Schuif aan in de tijdelijke restaurant- installatie SOUPSHOW van kunstenaarsduo Vroegop/Schoonveld. Elke dinsdag t/m vrijdag kun je terecht voor een gratis kom voedzame en 100% plantaardige maaltijdsoep. Een kom passie. Iedereen is welkom!

Grand Theatre (1e verdieping), Grote Markt 35, Groningen
03 T/M 27 OKTOBER 2023
, di t/m vr 17:00 – 19:30 uur

Extra data (wegens succes)
7 T/M 16 november 2023, di t/m vr 17:00 – 19:30 uur

Alle recepten staan hier.

De grote opkomst, de veelkleurigheid van de bezoekers, de enthousiaste reacties, de levendige debatten, prachtige muzikale bijdragen, prettige atmosfeer en de gigantische inzet van ongeveer dertig vrijwilligers (kookteams en verdere verzorging) tonen aan dat een initiatief zoals SOUPSHOW (dat met ferme voorstellen en een prachtig ingerichte ruimte een alternatief wil bieden voor onze fatale maatschappij) niet enkel gewenst maar allicht noodzakelijk is voor daadwerkelijke verandering. SOUPSHOW agendeert praktische oplossingen om een einde te maken aan de exploitatie van mensen en dieren in onze alles verstikkende kapitalistische samenleving: Het onvoorwaardelijke basisinkomen, 100% plantaardig voedsel én dierenrechten.

Soep-programma SOUPSHOWiedere dag de keus uit 2 soepen.- divers en creatief
03 okt – dinsdag Minestronesoep (Italiaanse maaltijdsoep) en Indiase rode linzensoep.

Zie ook het blog.
04 okt – woensdagMinestronesoep (Italiaanse maaltijdsoep) en Indiase rode linzensoep.

Zie ook het blog.
05 okt – donderdagIndische bruine bonensoep en Erwtensoep met gerookte tofu
Muziek van geluidskunstenaar Jan Tuitman met eigen installatie.

Zie ook het blog.
06 okt – vrijdagIndische bruine bonensoep en Erwtensoep met gerookte tofu.

Zie ook het blog.
10 okt – dinsdagGevulde groentensoep met kikkererwten en Mexicaanse quinoa-soep.

Tussen 18:00 uur en 19:00 uur treedt de gedreven musicus Michiel de Vries op met gitaar en zang. Zo nu en dan met zang bijgestaan door Joan Stam. Met steeds een korte pauze vertolken ze liedjes van Atahuelpa Yupanqui en Leon Gieco (Spaans), Pauvre Martin van Georges Brassens, een levenslied van Arno van der Heyden én een lied uit het Antwerps Liedboek uit 1544.

Zie ook het blog.
11 okt – woensdagGevulde groentensoep met kikkererwten en Mexicaanse quinoa-soep

Vanaf 17:00 uur tot de sluiting om 19:30 uur treedt de geluidskunstenaar Jan Tuitman op met z’n speciaal voor SOUPSHOW gecomponeerde geluidenmix met de titel ‘Abundance of Nature’. Jan Tuitman zal gedurende de avond met de synthesizer reageren op de restaurant geluiden ( geroezemoes, rinkelend glaswerk, stapelen van keramische kommen enz. ). Jan Tuitman over ‘Abundance of Nature’: ‘De vaste geluiden in het muziekstuk, die er altijd zijn, zijn vooral natuurgeluiden: vallende regen, onweer, vogels. De overige instrumenten komen er bij en gaan ook weer weg, maar zijn nooit belangrijker dan die simpele geluiden.’ 
Tijdens deze opvoering zullen filmbeelden van zwermende spreeuwen vertoond worden, vastgelegd door de fotograaf Pjotr Wiese.

Zie ook het blog.
12 okt – donderdagKruidige pompoensoep en Mexicaanse bonensoep

Om 17:30 uur spreekt Thijs Lijster over de commons ( de ‘meenten’ ), een concept waar de laatste jaren veel aandacht voor is in de politieke filosofie en economie, en dat refereert aan een goed of bron dat niemands exclusieve bezit is maar waar iedereen gebruik van kan maken.  Thijs Lijster is universitair docent kunst- en cultuurfilosofie verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde o.a. de boeken ‘De grote vlucht inwaarts'(2016), ‘Kijken, proeven, denken’ (2019), ‘Verenigt U’ (2019) en ‘Wat we gemeen hebben’ (2022). Later dit jaar verschijnt van zijn hand ‘De Frankfurter Schule’.

Om 18:00 uur zal er een tweegesprek volgen met Eelco Eikenaar (Wethouder Armoede Groningen) en Jan Atze Nicolai (schrijver en vice voorzitter van de landelijke vereniging voor het Basisinkomen) over ‘bestaanszekerheid’. Een begrip waar veel politici zich nu, tijdens de verkiezingen, graag mee profileren. Dat steeds meer mensen in het precariaat belanden, de situatie zonder zekerheden, zal besproken worden. Natuurlijk bestaat er de gelegenheid om vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen. 

Zie ook het blog.
13 okt – vrijdagKruidige pompoensoep en Mexicaanse bonensoep

Zie ook het blog.
17 okt – dinsdagGele Pastinaaksoep met tofu en Marokkaanse Harira soep (o.a. kikkererwten – selderij)

Dinsdag 17 oktober zullen de pianist Jan Lameris en de zanger, gitarist, Michiel de Vries tussen 18:00 en 19:00 uur in twee of drie blokjes liederen uitvoeren van Bertold Brecht, Rebecca Clarke, Gustav Mahler en Gerald Finzi (Shakespeare).

Zie ook het blog.
18 okt – woensdagIndiase rode linzensoep en Marokkaanse Harira soep (o.a. kikkererwten – selderij)

Van 17:00 – 19:30 uur zal, voor de derde keer tijdens SOUPSHOW, de geluidskunstenaar Jan Tuitman zijn muziekstuk ‘The Abundance of Nature’ ten gehore brengen. Met de principes van toeval, overvloed en samenspel is deze, steeds veranderende, geluidsmix het afgelopen half jaar speciaal voor SOUPSHOW samengesteld. Deze derde versie zal zich onderscheiden van de vorige twee. Hij reageert met zijn synthesizer ook op de geluiden van de restaurant-installatie.

Zie ook het blog.
19 okt – donderdagChinese Bamisoep en Erwtensoep met gerookte tofu

Donderdag 19 oktober zal Gineke Heerema om 18:00 uur kort praten over het thema ‘gratis’. Daarna, vanaf 18:15 tot 19:00 uur, zullen Pascal Dijkhuizen en zijn vrienden een muzikale bijdrage leveren. ( trompet, gitaar, bas )

Zie ook het blog.
24 okt – dinsdagBroccolisoep en Minestronesoep (Italiaanse maaltijdsoep)

18:00 uur: De activisten Shilpa van der Wurff en Matty Vroegop zullen spreken over dierenrechten.
18:15 uur: Patrick Burgmeijer (organisator AV Amsterdam) zal spreken over de wereldwijde dierenrechtenbeweging Anonymous for the Voiceless.
ca. 18.30 uur: zal Carolina Trujillo voorlezen uit eigen werk.
(Aansluitend) 18:30 uur: Driegesprek vorige sprekers en vragen uit het publiek.

Zie ook het blog.
25 okt – woensdagIndiase Bruine Bonen Soep met verse kruiden en Minestronesoep (Italiaanse maaltijdsoep)

Zie ook het blog.
26 okt – donderdagTurkse rode linzensoep (mercimek corbasi) en Mexicaanse bonensoep

18:00 uur: Quinten Messemaker zal vertellen over zijn werk als tuinder vanuit het perspectief van de nieuwe generatie kleinschalige permacultuur boeren.
18:15 uur: Rob van Haren (Consortium Transplant) zal vertellen over zijn onderzoek. Hoeveel grond hebben we p.p. eigenlijk nodig om onszelf volledig plantaardig te kunnen voeden?
18:30 uur: Aansluitend een tweegesprek. Waar een theoretische en een praktische praktijk met elkaar debatteren. En vragen uit het publiek.

Zie ook het blog.
27 okt – vrijdagIndiase rode linzensoep & Indiase rode linzensoep

18.00 uur: Myron Hamming, onze stadsdichter, komt vrijdag 27 oktober ca. 18:00 uur naar SOUPSHOW en zal met zijn woordkunst SOUPSHOW duiden.

Zie ook het blog.
Wegens succes is de Soupshow verengd
7 nov – dinsdagChampignonsoep + Mexicaanse Quinoa Soep

Zie ook het blog.
8 nov – woensdagChampignonsoep + Mexicaanse Quinoa Soep

Zie ook het blog.
9 nov – donderdagChinese Bamisoep + Indiase Rode Linzensoep

Zie ook het blog.
10 nov – vrijdagIndiase Bruine Bonen Soep + Chinese Bamisoep

18.00 uur: Alexander de Roo (eerder lid van het Europees parlement, nu voorzitter Vereniging Basisinkomen) spreekt over het onvoorwaardelijke Basisinkomen, ‘Basisinkomen, 10 x beter.’

Zie ook het blog.
14 nov – dinsdagArabische Auberginesoep + Broccolisoep

Van 17:00 – 19:30 uur zal, voor de vierde keer tijdens SOUPSHOW, de geluidskunstenaar Jan Tuitman zijn muziekstuk ‘The Abundance of Nature’ ten gehore brengen. Met de principes van toeval, overvloed en samenspel is deze, steeds veranderende, geluidsmix het afgelopen half jaar speciaal voor SOUPSHOW gecomponeerd. Jan Tuitman reageert gedurende de avond met z’n synthesizer ook op de geluiden van de restaurant-installatie: geroezemoes, gerinkel, gelach, verschuivende stoelen enzovoorts.

Zie ook het blog.
15 nov – woensdagArabische Auberginesoep + Broccoli soep met gerookte tofu

Tussen 18:00 – 19:00 uur treedt de gedreven musicus, zanger en gitarist Michiel de Vries op. Hij brengt, met zang en gitaar, Spaanstalige liedjes uit Argentinië.

Zie ook het blog.
16 nov – donderdagIndische Bonensoep + Erwtensoep met rooktofu

Vanavond spreken Jonny de Groot, dak- en thuisloze straatkrantverkoper, en Helena Ebbinge, manager Voedselbank Stad Groningen. Vanuit hun ervaringswerelden maken we kennis met hen die de ernstige schade van onze samenleving ondervinden. Wordt het delen of stelen?

De delegatie van de Voedselbank Stad Groningen vanavond in SOUPSHOW ;
De Bedrijfsleiders
Helena Ebbinge
Geert Doornbos
Afdeling Communicatie
Koos van Huis
Laatstgenoemde doet het woord.

Zie ook het blog.

Bij alle soepen zal stokbrood (100% plantaardig) worden geserveerd.
Ook staan er glazen kannen met water en drinkglazen op alle tafels.

info:

 • Groenten en kikkererwten zijn rijk aan vezels waardoor koolhydraten geleidelijk worden opgenomen. Goed voor een fit gevoel.
 • Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholestorol. Een portie groentesoep (250 ml) bevat maar 65 kcal.
 • Plantaardige soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Dat is belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel.
 • Ook voor volwassenen is het dagelijks eten van een kom plantaardige soep een goed idee. Met soep is variatie troef.
 • Een gezonde groentesoep bevat minstens 400 g groenten per liter soep.
 • Genoeg groenten eten verlaagt het risico op chronische aandoeningen (verlaagt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker, overgewicht, diabetes, osteoporose en constipatie).
 • Kies voor groenten volgens het seizoen en wissel af tussen verschillende groentesoorten.
 • Plantaardige soep maken is eenvoudig en je tovert het in weinig tijd op tafel.
 • Tomaten in de soep is goed voor de bloeddruk en de bloedvaten. Bovendien bevat het een ruime hoeveelheid vitamine C.
 • Plantaardige soepen bevatten minder calorieën en vet dan soepen op basis van dierlijke producten: vlees, vis, eieren en zuivel.
 • Door vezelrijke groenten, peulvruchten en volle granen aan je soep toe te voegen kun je gemakkelijk aan je dagelijkse vezelbehoefte voldoen. Daarmee kun je een volwaardige maaltijd serveren.
 • Het toevoegen van bonen, linzen of quinoa kan je zorgen voor een extra vulling en een eiwitrijk element.
 • Diversiteit en variatie zijn eindeloos met plantaardige soepen, de smaakrijkdom is groot.
 • Alle 100% plantaardige soepen zijn dierenleedvrij.

‘In deze grote strijd die ons nu wacht, zullen we ons weerbaar moeten maken voor de mythes van de elite, zoals de mythe van de schaarste’ …..’Zo is er ook geen tekort aan voedsel in de wereld, maar een tekort aan bereidheid voedsel te herverdelen.’ ….’Vroegop/Schoonveld nodigen mensen uit om deelgenoot te worden van de kunst van het herverdelen, (In hun eco-proletarische SOUPSHOW.) en van collectief betekenisvol overleven.’ ‘Revoluties in het verleden begonnen met de eis om brood voor allen. Laat onze revolutie beginnen met het aanbieden van soep voor iedereen.’

(Uit: ‘De mythe van de schaarste.’ , door Jonas Staal – beeldend kunstenaar o.a. oprichter van New World Summit)