De mythe van de schaarste.

Door Jonas Staal, Beeldend kunstenaar

Soupshow, gratis soup voor iedereen

Permanente pandemieën. Wateroorlog. Miljoenen klimaatvluchtelingen. De ineenstorting van het globale logistieke systeem. Hyperinflatie. Langzame verdrinking. Langzame verbranding. Langzame verstikking. Langzame verdroging.

Dit is niet alleen een schets van de toekomst. Voor vele volkeren zijn de rampen van de uitstervingsoorlog in de vorm van kolonialisme en imperialisme al 500 jaar voelbaar en zichtbaar. Nu zal ook het globale noorden eraan moeten geloven, en staan wij voor een fundamentele uitdaging: hoe de principes van gelijkwaardigheid, herverdeling en collectivisme eindelijk in praktijk brengen in de zesde massa-uitsterving? Kunnen we de uitsterving collectiviseren, herverdelen, om te zorgen dat degene die het minst bij hebben gedragen aan de ineenstorting van ons ecosysteem hier niet de zwaarste lasten dragen?

In deze grote strijd die ons nu wacht, zullen we ons weerbaar moeten maken voor de mythes van de elite, zoals de mythe van schaarste. Er was voor de vuurtornado in Maui deze monsterlijke zomer geen tekort aan bluswater: er was massaal water gehamsterd door hotels en golfclubs. Zo is er ook geen tekort aan voedsel in de wereld, maar een tekort aan bereidheid voedsel en vooral, de productiemiddelen van voedsel, te de-patenteren en herverdelen.

In zoverre de toekomst enige kunstgeschiedenis zal kennen, zal het een kunst moeten zijn die het terrorisme van fossiele giganten en agro-business ten koste van alles tegengaat, en nieuwe levensvormen verbeeld en in praktijk brengt waarin solidariteit tegen uitsterving centraal staat. Vroegop-Schoonveld nodigen mensen uit om kameraden te worden in hun eco-proletarische SOUPHOW. Deelgenoot te worden van de kunst van het herverdelen. Van collectief betekenisvol overleven.

Revoluties in het verleden begonnen met de eis om brood voor allen. Laat onze revolutie beginnen met soep voor iedereen.

Banner Soupshow - liggend

Jonas Staal, beeldend kunstenaar, is momenteel te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij is oprichter van de ‘New world summit’.
Zie ook zijn website


Geplaatst

in

door

Tags: